Deborah Vukusic:

Dramaturgia

 

Captura de pantalla 2022-11-13 a las 19.11.32

Llicenciada en Filologia Hispànica per la Universitat d’Alcalá i en Art Dramàtic per la RESAD ha publicat diversos llibres, Guerra de identidad (2008, 2009 Baile del Sol, 2019 Delirio) amb cada nova edició una partida ampliada i Perversiones y ternuras (2009). S’han traduït fragments de les seves obres a quatre idiomes. Ha col·laborat en més d’una desena de col·leccions de poesia i contes i ha participat en moltes festivals internacionals (Francia, Grecia, Croacia, Brasil, Colombia). A més de poeta treballa com actriu (en cinema, teatre i televisió), guionista, dramaturga, directora i presentadora. Presenta i guionitza Máis Retranca (2013-2014), un programa d’humor per a TVG, dirigeix i escriu el guió de la radionovel·la Derbi Love: Shakespeare para Hooligans (2015, Radio Marca), adaptació de la novel·la radiofònica de Romeu i Julieta, i TOP 10 (2007), una revista musical per a Localia. Ha codirigit, produït i guionitzat la sèrie web Joke Business (2012-2014). Es directora i guionista del curtmetratge “PINGAS” (2017) i directora, escenògrafa i coautora de l’obra de microteatre Sorpresa (2018) i directora també del projecte #NOFILTER a la X Trobada de Creació a Magalia de la Xarxa de Teatres Alternatius. El 2021 ha escrit i dirigit el documental “As rebeldes do viño” (Premi Sostenibilitat, MOST 20202) amb Zinqin Audiovisual i l’obra de teatre Ingobernable (FITO, 2022). Col·labora mensualment amb la revista Versión Original. Ha rebut el premi del Jurat Millor Actriu al Festival de Cans (2014), la menció especial del Jurat 77 Selectiu UNICA del CEC per el curtmetratge “3-1=0” i l’Artabriño a la Millor Actriu per “Paixón”.